Torte: vanilija + maline, kokos + čokolada

Vanilijina torta z malinami in čokolado

Sestavine:
biskvit
- 3 jajca
- 90 g sladkorja v prahu
- 90 g moke
- 1 vanilijin sladkor
- 1 žlička kakava v prahu

vanilijina krema
- 2,4 dl mleka
- 80 g sladkorja
- 2,5 - 3 dl sladke smetane
- pol stroka vanilije (v orig. receptu je sicer cel, ampak zadošča pol)
- 1 zavitek želatine (lističi ali v prahu, priporočam Dr. Oetker)
- 4 rumenjaki

čokoladna krema
- 2,5 dl sladke smetane
- 80 g navadne milke (alpine milk)
- 70 g jedilne čokolade

maline (1 skodelica za kosmiče)

Postopek:
Jajca zmešamo skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem v penasto zmes. Dodamo presejano moko s kakavom in zmešamo z jajčno mešanico. Pečico segrejemo na 180°C. Pečemo 12-15 minut v 26 ali 28 cm pekaču. Ohladimo.

Maline odtajamo. Pol stroka vanilije prerežemo in postrgamo. Mleko skupaj z vanilijo in strokom zavremo in kuhljamo deset minut. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem. Namočimo želatino (10 min v hladni vodi oz. po navodilih za želatino v prahu). Odstranimo strok iz mleka in dodamo jajca. Nenehno mešamo toliko časa, da se masa malce zgosti. Sladko smetano trdo stepemo. Ko se mlečno-jajčna mešanica ohladi, ji dodamo sladko smetano.

Biskvit prestavimo na podlago, na kateri bomo torto servirali. Okrog biskvita namestimo obod (jaz sem si nastavljivega ravno kupila v Hoferju, super je!) in po njem potresemo maline. Prelijemo z vanilijevo kremo in ga postavimo v hladilnik za 2-3 ure.

Smetano segrejemo, po želji lahko vmešamo kremfix, zavremo in vanjo nalomimo milko in jedilno čokolado. Mešamo, da se obe čokoladi stopita. Malo ohladimo in prelijemo čez vanilijino kremo. Najbolje je, da se torta dela en večer prej, da je celo noč v hladilniku. Odlična je, ena boljših, kar sem jih delala do sedaj. :o) Okrasimo poljubno - s posipi, stepeno sladko smetano, čokolado ...



V tem tednu sem naredila dve - najprej za praznovanje z družino, drugič za praznovanje z drugim delom družine in prijatelji.

Kokosova torta brez moke

Za danes zvečer pa nas čaka tale kokosova torta brez moke. Recept sem našla na Kulinariki.




In ne boste verjeli - to so prav vse torte, ki so oz. bodo nastale letos za moj rojstni dan. V primerjavi z lani je to že napredek. :o) Tudi število praznovanj se je skrčilo. :o)

Komentarji